Oproep: Steun voor culturele ontmoetingsplekken

door Gaby Lafeber
op 23 februari 2021

Onze ervaring is dat kleinere culturele organisatie buiten veel bestaande corona ondersteuningsregelingen vallen. De gemeente onderzoekt of en hoe het mogelijk is ook cruciale organisaties in het niet-gesubsidieerde deel van de cultuursector te ondersteunen.

Zo lezen we in een brief van het College van Burgemeesters en Wethouders aan de Gemeenteraad:

Rijksgelden voor cruciale lokale culturele infrastructuur
De minister van OCW heeft in december een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten om cruciale delen van de lokale culturele infrastructuur in 2021 te ondersteunen. Rotterdam heeft daarvan ruim 12 miljoen euro ontvangen. Het college heeft het voorstel aan de gemeenteraad gedaan voor de maanden januari tot en met april een bedrag van 6 miljoen euro vrij te maken voor een nieuw pakket noodsteun aan de meerjarig gesubsidieerde culturele organisaties. Onderzocht wordt of en hoe het mogelijk is ook cruciale organisaties in het niet-gesubsidieerde deel van de cultuursector ondersteuning te bieden. Voor de maanden na april 2021 zullen bij de behandeling van de voorjaarsnota besluiten worden genomen.
Bron

Op 18 februari is in de gemeenteraad een voorstel van het College behandeld om een besluit over die eerste 6 miljoen te nemen. Zonder dat vast staat waar het geld voor de ‘cruciale organisaties in het niet gesubsidieerde deel van de cultuursector’ naar toe zou moeten gaan. Dat moet dus nog worden onderzocht.

Collectief
Het lijkt ons nuttig de gemeente met dat onderzoek te helpen. Door als collectief dit deel van de lokale culturele infrastructuur aan te melden om daarna met de gemeente het gesprek aan te gaan over de criteria voor ‘cruciaal’.

Aanmelden
Als je dat ook vindt en je hebt een eigen plek waarvan de huur en vaste lasten door corona niet of maar gedeeltelijk gedekt zijn, meld je organisatie dan vóór 8 maart aan bij de initiatiefnemers Joke van der Zwaard & Maurice Specht van Leeszaal Rotterdam West via boeket@antenna.nl. Vermeld in jouw bericht de naam van de organisatie, een contactpersoon en emailadres. Dan stuurt Leeszaal Rotterdam West de hele lijst naar de gemeente. En naar jullie natuurlijk, want het kan geen kwaad om je collega’s in de stad te kennen!

Waarom concentreren we ons (voor nu) op organisaties met een eigen plek? Omdat we weten dat de vaste lasten altijd al zwaar drukken op organisaties die een plek in stand houden. Omdat op die plekken uitwisselingen kunnen plaatsvinden tussen makers en publiek. Omdat die plekken nodig zijn voor cultuureducatie. En omdat juist die ‘kleine’ culturele organisaties, verspreid over heel Rotterdam, als publieke plekken / ontmoetingsplekken ook van belang zijn voor het sociale en culturele klimaat in die wijken.

Cruciaal? Nee basaal.

Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!