Zij maken cultuur dichtbij
Ontmoet de mensen achter cultuur dichtbij. Onzichtbaar voor velen, onmisbaar voor hun buurt. Ferdows Faghir geeft ze een gezicht.
Lees meerHet Centrum bruist van de gezellige drukte met cultureel programma in zowel parken en op pleinen als bij culturele instellingen. Er wonen ruim 42 duizend mensen en dit aantal neemt de komende jaren alleen maar toe. Studenten en expats wonen naast gezinnen, senioren en tweeverdieners, wat een mix aan leefstijlen bij elkaar brengt. De uitdaging is om oude en nieuwe bewoners samen te brengen en betrekken bij hun wijk.
Hallo, ik ben Manon, cultuurregisseur Centrum. Hulp nodig bij jouw project? Mail of bel me en we maken er samen iets moois van!
Welke prioriteiten heeft Cultuur Concreet in het Centrum?
De cultuurregisseur richt zich in dit gebied met name op het uitbouwen van cultuur dichtbij. In de wijk het Oude Westen moet de cultuurregisseur zich echter meer richten op het verankeren. Dit komt doordat er al veel initiatief is. Cultuur Concreet zet in het Centrum in op de volgende prioriteiten:
Welke initiatiefnemers en locaties vind je in het Centrum?
Initiatiefnemers en locaties en zijn de basis van de culturele infrastructuur. In het Centrum wordt, vanzelfsprekend, veel (stedelijke) cultuur geprogrammeerd. Terwijl het Centrum bruist qua stadsprogrammering, is er bij de infrastructuur op wijkniveau nog winst te behalen.
Initiatiefnemers
Voor een stevige culturele infrastructuur zijn initiatiefnemers met voldoende organisatiekracht een randvoorwaarde. Dat is in het Centrum alleen het geval in de wijk het Oude Westen. In de overige wijken is op dit gebied nog ruimte voor ontwikkeling. De begeleiding van deze initiatiefnemers is maatwerk. Over het algemeen kan gesteld worden dat de partijen in het Centrum gemiddelde ondersteuning van de cultuurregisseur nodig hebben. Met name op het gebied van het juiste netwerk raadplegen. In de wijk het Oude Westen is een sterk netwerk aanwezig, maar hebben initiatiefnemers meer hulp nodig bij het raadplegen van financiering. Er zijn relatief veel initiatiefnemers die zonder enige kennis van de bewonersbehoefte en het netwerk iets willen organiseren in het Centrum. Dit zijn mensen die wel organisatiekracht hebben, maar niet weten hoe ze bewoners kunnen bereiken. Hier liggen kansen.
Locaties
In het Centrum zijn alle soorten culture ruimtes aanwezig, maar deze zijn meestal gericht op stedelijke cultuur. Slechts weinig binnenlocaties zijn bereid om samen te werken en deze betaalbaar beschikbaar te maken voor lokale initiatiefnemers. Daarbij verdwijnt ook steeds meer betaalbare ruimte, zoals antikraak gebouwen. Op dit moment zijn de enige betaalbare locaties; WORM, New Grounds, Leeszaal Rotterdam West, de Schotse Kerk en de Huizen van de Wijk. Om die reden worden buitenlocaties vaak gebruikt voor wijkgerichte culturele programmering. De meest gebruikte plekken hiervoor zijn; Gerrit Sterkmanplein, Het Achterklooster, Wijkpark het Oude Westen, OBS ’t Landje en het nieuwe Tuschinskipark.
In het Centrum bevinden zich negen locatieprofielen voor evenementenlocaties. Sommigen zijn niet inzetbaar voor cultuur dichtbij door het gebrek aan een gezellige en kleinschalige uitstraling, Andere zijn wel goed inzetbaar, zoals het Grotekerkplein, Het Park, Plein 1940, het Schouwburgplein en Wijkpark het Oude Westen. De referentiewaarde voor het aantal m2 cultuur per inwoner is in het Centrum 0,22, deze wordt naar onze inschatting behaald. De Ruimtelijke Visie Cultuur geeft aan dat de gemiddelde afstand naar culturele voorzieningen in het Centrum 0,7 kilometer is; ver onder het gemiddelde van 2,8 kilometer.
Wat is de programmering van en het draagvlak voor cultuur in het Centrum?
De programmering van en het draagvlak voor cultuur zijn de basis van het cultureel klimaat. In het Centrum is er ruimte voor ontwikkeling als het gaat om programmering in alle wijken van het Centrum. We zien een sterke basis in de wijk het Oude Westen, maar in de rest van de centrumwijken is meer initiatief gewenst. Daarom is het belangrijk om nieuwe initiatieven te blijven stimuleren.
Programmering
Door de diversiteit aan bewoners en de aanwezigheid van veel nieuwbouw en hoogbouw, maakt dat je als centrumbewoner relatief anoniem kan wonen. Daarom wordt in het Centrum ingezet op programmering die mensen samenbrengt en ontmoetingen stimuleert. Vaak in de vorm van actieve cultuurparticipatie. Er is een duidelijke scheidslijn te zien in de spreiding over het gebied. Frequente programmering vindt vooral plaats in het Oude Westen, maar in de rest van het Centrum is er veel minder programmering. Daarbij is hetgeen wat wordt geprogrammeerd vaak incidenteel. Tot slot zien we dat de piek in de programmering in de zomermaanden ligt. Dat komt doordat er weinig betaalbare binnenruimten zijn en voornamelijk buitenruimte wordt gebruikt als programmeringsplek.
Draagvlak
In het Centrum is er voldoende draagvlak voor cultuur. In de wijkakkoorden en/of -visies is er voldoende aandacht voor cultuur dichtbij. De volgende punten worden hierin benoemd:
Cultuur wordt ook binnen andere domeinen ingezet, bijvoorbeeld door de welzijnspartij WMO Radar die actief de samenwerking opzoekt met lokale culturele partijen uit het gebied. De cultuurregisseur werkt op regelmatige basis samen met: de welzijnspartij, de sportregisseur, Woonstad Rotterdam, de stadsmarinier, bewonersorganisaties, organisatie binnen verzorgingshuizen en de gebiedsorganisatie. Zo wordt het realiseren van een muurschildering gezamenlijk opgepakt. Het projectteam bestaat dan uit de initiatiefnemer, de wijknetwerker, Woonstad Rotterdam en de cultuurregisseur.
Welk publiek vind je in het Centrum?
De grootste doelgroepen in het Centrum zijn de Culturele Alleseters, Startende Cultuurspeurders en Klassieke Cultuurliefhebbers. Een brede interesse in verschillende vormen van cultuur staat bij dit publiek centraal. Tegelijkertijd ziet Cultuur Concreet – in de wijken waar deze doelgroepen wonen – een lichte interesse in culturele activiteiten op wijkniveau. Vooral bij bewoners die nieuw in hun wijk komen wonen en geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun omgeving.
Behoefte
Uit publieksonderzoek door Cultuur Concreet blijkt dat in het Centrum behoefte is aan muziekprogrammering. Daarnaast is de ervaring van de cultuurregisseur dat er ook veel vraag is naar beeldende kunst projecten, zoals muurschilderingen en exposities.
Doelgroepen
Kijkend naar het culturele doelgroepenmodel zijn In het Centrum vooral Culturele Alleseters en Startende Cultuurspeurders oververtegenwoordigd, met name jonge studenten en yuppen die stedelijke cultuur makkelijk weten te vinden. ‘Lichte gebruikers’ wonen uitsluitend in het Oude Westen. Het Centrum heeft behoefte aan laagdrempelige activiteiten, zoals gratis festivals of buurtfeesten, bijvoorbeeld in het Wijkpark Oude Westen..
Wat zijn de kansen en risico's voor cultuur in het Centrum?
Kansen voor cultuur in het Centrum zijn:
Risico’s voor cultuur in het Centrum zijn:
De Ruimtelijke Visie Cultuur van de gemeente Rotterdam laat zien waar kansen en uitdagingen liggen.
De prioritaire wijken, met focusgebieden op drie niveaus:
Naast deze focuswijken ziet de cultuurregisseur in Centrum nog kansen in de wijken Hoogkwartier en Nieuwe Haven.
Ontmoet de mensen achter cultuur dichtbij. Onzichtbaar voor velen, onmisbaar voor hun buurt. Ferdows Faghir geeft ze een gezicht.
Lees meer"Enthousiast, meedenkend en creatief! Ik voelde me meteen geïnspireerd na het bezoekje van de cultuurregisseur."