Een A-evenement is niet heel groot of met veel risico's. Je hebt hier wel altijd een vergunning voor nodig. Er bestaat een A en een A+ vergunning. Hoewel beiden grotendeels worden beoordeeld op dezelfde criteria, zijn er toch een aantal verschillen. Dit maatwerk wordt verricht door de Directie Veilig van de gemeente Rotterdam, zij bepalen om welke van de twee het gaat.
Een A evenement is een groter evenement dan een 0-melding, maar niet zo grootschalig dat er bijvoorbeeld hulpdiensten paraat staan of de een deel van de stad afgezet wordt. Zowel een A als A+ vergunning kan bijvoorbeeld een klein festival, buurtfeest, of braderie zijn. Meestal vanaf 250 deelnemers tot maximaal 2000 deelnemers.
Bij het van een aanvraag heb je de volgende stukken nodig:
Deze stukken worden daarna beoordeeld door veiligheidsdiensten in een doorlooptijd van maximaal vier weken. De kosten van een A vergunning zijn in 2024 € 300,20. Kijk voor de actuele tarieven op de website van de gemeente Rotterdam
"Omdat van te voren niet zeker is of een A of A+ vergunning nodig is, is het handig om altijd minimaal 8 weken van te voren een aanvraag te doen."
Bij een A+ evenement is de impact groter op het woon- en leefklimaat. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen in water, daar heeft het Havenbedrijf graag meer inspraak. Of studentenfeesten, waar de gemeente wel graag even mee aan tafel gaat om wat dieper door de plannen te gaan. Kortom: A+ zijn complexer dan A evenementen. De gemeente bepaalt of er voor jouw activiteit een A of een A+ vergunning nodig is.
Je dient daarom ook dezelfde stukken in als bij een A-evenement. Als blijkt dat een A+ vergunning nodig is, word je uitgenodigd voor een 'dienstoverleg' met de veiligheidspartners om goede afspraken over de activiteit de maken. Vaak wordt de locatie voor de start van de activiteit door één of meerdere veiligheidspartners bezocht voor een laatste check. Door deze extra handelingen is de doorlooptijd langer (8 weken) en zijn de kosten ook hoger; € 900,60 in 2024.
"Vergeet niet om de kosten een vergunning mee te nemen in je begroting."
Je aanvraag gaat via het online formulier van de gemeente. Hiervoor heb je een DigiD of eHerkenning nodig.
Wanneer je vergunning níet wordt toegekend, ben je wél het bedrag kwijt om de vergunning aan te vragen. Dat bedrag dekt de kosten van de uren van de verschillende mensen en partijen die zich over je plan buigen. Doe dus gedegen onderzoek en lever een complete aanvraag in, vraag van tevoren om advies bij de gemeente. Dan heb je de meeste kans om je aanvraag gehonoreerd te krijgen.
Hebben we niet al je vragen kunnen beantwoorden? Neem dan contact op met Joost Trines van Rotterdam Festivals.
Bedankt voor je feedback!
Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!