cultuurregisseur Overschie
Belén Cordero López
cultuurregisseur Overschie

Belén Cordero López

Zo veel aan cultuur inspireert mij me in te zetten om cultuur toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen. Ik moet aan veel momenten in mijn leven denken wanneer cultuur mij heeft bewogen, geïnspireerd, ontroerd, erkend en verbonden met de mensen om mij heen.

Ik denk aan hoe ik ben opgegroeid; met meerdere culturen in één huis en waar ook veel verschillende culturen op bezoek kwamen. Verjaardagen waren een mix van Chileens eten, Nederlandse hapjes en heel veel verschillende talen. Al deze verschillende mensen en verhalen maakten mij enorm nieuwsgierig naar de gelaagdheid in onze samenleving waar zoveel diverse verhalen en mensen dicht bij elkaar leven.

"We hebben ruimtes nodig waar we kunnen samenkomen en verbinden. Om samen de zwaarte te kunnen dragen en te hopen naar en werken aan een andere toekomst."

Ook denk ik aan hoe cultuur veel voor mij persoonlijk heeft betekend. Het heeft me een gemeenschap geboden op veel verschillende plekken. Als een queer en gemixt kind voelde ik me vaak net buiten de boot vallen. Opgroeien in een klein dorp zorgde voor veel verwarring over wie ik was en waar ik ‘thuis hoorde’. Toen ik eenmaal naar Rotterdam verhuisde, merkte ik dat er zo veel plekken zijn waar ik me thuis kan voelen; van een queer poëzie avond tot met alle verschillende vrijwilligers in de Leeszaal West.

Ik vind het belangrijk om dit gevoel van erkenning, van ‘thuis komen’ voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken. We leven in een wereld met veel onrecht en verdeeldheid. Dan kan soms enorm isolerend voelen. We hebben ruimtes nodig waar we kunnen samenkomen en verbinden. Om samen de zwaarte te kunnen dragen en te hopen naar en werken aan een andere toekomst.

Artikelen door Belén

toon meer resultaten