cultuurregisseur Noord
Julia den Outer
cultuurregisseur Noord

Julia den Outer

Dingen maken of uitvoeren doe ik al van kleins af aan. Van strips tekenen, in bandjes zingen, piano spelen, schilderen tot hele boeken schrijven. Maar dit deed ik vooral thuis, want in mijn hometown Spijkenisse a.k.a. Spijkcity, was er weinig te vinden op het gebied van kunst en cultuur. Bovendien was een de metro naar de stad altijd weer een hele onderneming. Ik wist buiten mijn eigen bubbel dus ook eigenlijk niet wat er allemaal was.

De omslag kwam toen ik in 6VWO voor het eerst naar Rome ging. Daar keek ik mijn ogen uit! Hier werd ik omringd door prachtige verhalen op elke hoek van de straat. Dit tripje was een grote reden voor mij om kunstgeschiedenis te studeren. Hier kwam ik erachter dat ik niet alleen geïnteresseerd was in kunst op zich, maar vooral in de impact die het op mensen heeft. Kunst zet je aan het denken, roept emoties op, inspireert en intrigeert. Dit legde ook de basis voor mijn bachelor thesis over de intrinsieke waarde van kunst in musea.

“Juist door toevallige ontmoetingen met cultuur ontdek je wat jij leuk en interessant vindt."

Tijdens mijn masteropleiding dook ik dieper in het effect dat creativiteit op de stad heeft en op de mensen die erin wonen. Ook werd het me duidelijker hoe breed creativiteit is en dat je het kan inzetten voor de stad voor verschillende problemen. Wel merkte ik tijdens mijn studie dat er soms een elitaire sfeer rond kunst hangt. Alsof alleen een bepaalde groep mensen recht heeft op kunst, of dat het een statussymbool is. Dat terwijl ik vind dat kunst juist een meerwaarde heeft voor iedereen.

Ik ben dus in de loop van de tijd erachter gekomen dat kunst en cultuur echt iets kan toevoegen aan je leven. Voor mij is het onmisbaar, maar om dit te weten moet je het wel eerst kunnen zelf kunnen ervaren. Hierdoor wil ik ervoor zorgen dat dat kunst en cultuur de aandacht krijgt die het verdient.
Ik denk dat persoonlijke verhalen en anekdotes de beste manier zijn om een gevoel over te brengen. Zo ook bij kunst en cultuur. Het is soms lastig om uit te leggen waarom het belangrijk is; je hebt concrete voorbeelden nodig. Door zelf initiatiefnemers te ontmoeten en naar evenementen te gaan, heb ik gezien hoeveel het betekent voor anderen. Zo herinner ik me een keer een groep 70-plussers die genoten van een heerlijke dansmiddag in Hoogvliet. Het was echt hun uitje, hun plek om elkaar te ontmoeten en wat leuks te doen.

Ik ben er van overtuigd dat cultuur heel belangrijk is om ons leven te verrijken. Daarom is het belangrijk dat iedereen er op een gemakkelijke manier mee in aanraking kan komen. Juist door toevallige ontmoetingen met cultuur ontdek je wat jij leuk en interessant vindt. Het moet dus bij uitstek toegankelijk zijn, omdat je niet van te voren kan weten wat je zal raken en hoe het je beïnvloedt. Het ontdekken bij jou in de buurt, om de hoek moet dan ook een vereiste zijn.

Artikelen door Julia

toon meer resultaten