cultuurregisseur Hoek van Holland & Rozenburg
Leander Varekamp
cultuurregisseur Hoek van Holland & Rozenburg

Leander Varekamp

Ik ben geboren op Rozenburg, wel weggeweest, maar om verschillenden redenen weer terug gekeerd. Kunst was bij mijn opgroeien niet vanzelfsprekend. Ook met de opvoeding van mijn kinderen, merk ik dat het moeilijk is om dat vuurtje over te dragen en door te geven.

Mijn zoon van vijftien, de middelste van drie, probeert al de hele week onder zijn CKV excursie uit te komen naar de dag van de literatuur in de Doelen. Het is bloed saai en daar ligt zijn interesse niet, terwijl het luisteren en vertellen van verhalen zo goed is voor iedereen en zijn gemoedstoestand. Leren van andere werelden, contact met anderen, mensen ontmoeten; het werkt als een brandstof voor de geest!  Wat hem wel interesseert is gamen op de computer, waar toch ook verhaallijnen van belang zijn.

"Hoe krijgen we jongeren weer in de 'fysieke' leefwereld, waarin je samen met anderen verbindt en de connectie opzoekt? Daar kan kunst en cultuur een rol in spelen."

Er zijn veel jongens en meisjes als hij, die zich het liefst bewegen in de digitale leef wereld. Hoe krijgen we hen weer in de ‘fysieke’ leefwereld, waarin je samen met anderen verbindt en de connectie opzoekt? Daar kan kunst en cultuur een rol in spelen. Dat is voor mij ook een uitdaging, om cultuur dichtbij de jongen te brengen.

Ik ben een relatief nieuw gezicht bij Cultuur Concreet. Gelukkig ben ik terecht gekomen in een leuk team, met veel flexibiliteit, en de uitdaging om cultuur in gebieden dicht bij de Rotterdammers te brengen. Ik vind het fantastisch om ideeën, plannen en projecten te ondersteunen en uit te werken. Hierdoor zorgen we ervoor dat ze ook echt plaatsvinden!  Ik heb ook veel ervaring in werken in de kleine kernen en ik weet hoe deze werken; iedereen kent elkaar en werkt samen. Als cultuurregisseur voor Hoek van Holland en Rozenburg wil ik samenwerken met iedereen op het gebied van kunst en cultuur, om zo samen mooie, leuke, uitdagende initiatieven ontwikkelen. Zo maken we de Rotterdamse buitengebieden mooier, socialer en leefbaarder.

Naast mijn werk als cultuurregisseur werk ik als documentair portret fotograaf, in 2016 afgestudeerd aan de fotoacademie van Amsterdam. Ik werk in opdracht maar ook een eigen projecten. Tijdens mijn opleiding en het werken als zelfstandige is mijn interesse in cultuur alleen maar groter geworden. En met name de vraag hoe breng je het dichtbij, en bij de mensen onder de aandacht, vind ik heel interessant.

Artikelen door Leander

toon meer resultaten