cultuurregisseur Hillegersberg-Schiebroek
Liam Noordzij
cultuurregisseur Hillegersberg-Schiebroek

Liam Noordzij

Hallo! Mijn naam is Liam Noordzij, cultuurregisseur van Hillegersberg-Schiebroek. Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met de cultuursector. Als gezin bezochten wij regelmatig festivals en evenementen, voornamelijk in Rotterdam. Op latere leeftijd besloot ik om zelf podiumkunsten te beoefenen. Eerst als danser, vervolgens als acteur en daarna als tekstschrijver, had ik een brede interesse in verschillende kunstvormen. Ik vond mijn passie het meeste terug in het theater. In samenwerking met meerdere culturele instellingen schreef ik theaterproducties, vaak met een maatschappelijk karakter. Ik geloof dat je kunst en cultuur kan inzetten als middel om mensen te helpen en verandering te brengen.

De eerste keer dat ik mij hier écht bewust van werd, was na een theatervoorstelling over verslaving. Een beladen onderwerp, dat voor velen nog taboe kan zijn. Enkele maanden na de première werd ik anoniem benaderd door bezoekers van de show. Zij hadden naar aanleiding van het zien van de voorstelling hulp gezocht en waren inmiddels aan het herstellen van hun verslaving. Een voorbeeld van de directe impact van kunst. Verhalen vertellen, gevoelens delen, maar vooral zoals eerder gezegd, mensen helpen.

“Wat me echt heeft geraakt, is het moment waarop ik besefte dat kunst mensen kan helpen en verandering kan brengen. Dat was het keerpunt in mijn reis door de cultuursector."

In mijn zoektocht om mensen te helpen en verandering te brengen kwam ik uit bij Cultuur Concreet. Ook hier gaan wij op zoek naar de verhalen van mensen en proberen deze te realiseren. Alleen gaan wij hier nog een stapje verder. Wij zoeken naar de behoeftes in de wijk, bieden kansen aan ideeën die anders misschien verloren gaan. Wij willen dat iedereen gezien wordt. Ik denk dat wij dat allemaal hebben. Iedereen verdient het om wel eens in het zonnetje gezet te worden. Iedereen verdient het om een leuke tijd te hebben. Iedereen verdient wel eens wat extra aandacht. Cultuur is er voor iedereen!

Dat is precies ook waar ik mij als cultuurregisseur de komende tijd sterk voor ga maken. Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf terugziet in de wijk. Dat betekent dat we moeten waarderen wat wij al hebben, maar aan de andere kant moeten investeren in wat nog ontbreekt. Wordt iedereen voorzien? Waar liggen de kansen? Wat is er nodig om van ons gebied een nóg mooiere plek te maken? Die uitdaging ga ik graag aan!

Artikelen door Liam

toon meer resultaten