cultuurregisseur Centrum & projectleider Cultuurbuur
Manon Bastiaans
cultuurregisseur Centrum & projectleider Cultuurbuur

Manon Bastiaans

Mijn naam is Manon Bastiaans, een enthousiaste cultuurliefhebber met passie voor kunst en creativiteit. Mijn reis begon op de kunstacademie, waarna de opleiding Tourism Management me uiteindelijk bracht bij Cultuur Concreet. 

Een project dat mij inspireerde, was het moment waarop een groep bevlogen bewoners in hun straat miniatuurkunst wilde om hun buurt levendiger en kunstzinniger te maken. Ik hielp hen bij het vinden van een miniatuurkunstenaar, die vervolgens een aantal diorama’s in de straat plaatste. De reacties van buren waren verbazingwekkend positief. Kinderen gingen op speurtocht en bewoners begonnen hun straat met een nieuwe blik te bekijken, vol verwondering. Ik was geraakt door de verbindende uitwerking van zo’n klein project.

“In het Centrum blijft het een uitdaging om cultuur de wijk in te brengen, of eerder gezegd; de straat in te brengen. Het stedelijke aanbod is groot en vooral dichtbij. Tegelijkertijd ligt er een behoefte om cultuur nóg dichterbij te brengen."

Voor zulke cultuur zet ik me dan ook met volle overgave voor in. In het Centrum blijft het een uitdaging om cultuur de wijk in te brengen, of eerder gezegd; de straat in te brengen. Het stedelijke aanbod is groot en vooral dichtbij. Tegelijkertijd ligt er een behoefte om cultuur nóg dichterbij te brengen. Met culturele projecten waarbij je je buren leert kennen of de geschiedenis van de wijk (die overal zichtbaar is in het centrum) tot leven te brengen. Dat is waar ik me voor inzet bij Cultuur Concreet.

Cultuur Concreet betekent voor mij de manier om lokaal initiatief te omarmen en te ondersteunen. De initiatiefnemers die ik dagelijks ontmoet, met hun overtuiging, doorzettingsvermogen en creativiteit, inspireren mij enorm. Ze tonen me elke dag hoe het Centrum net weer wat mooier, muzikaler of gezelliger kan worden gemaakt.

Met mijn verhaal en inzet wil ik initiatiefnemers blijven enthousiasmeren om hun buurt cultureler te maken. Vaak is er meer mogelijk dan mensen denken en ik wil hen helpen deze plannen te realiseren. Hierdoor blijf ik zelf ook geïnspireerd. Samen kleuren we de Rotterdamse wijken in met de culturele energie en de initiatieven die ze verdienen.

Artikelen door Manon

toon meer resultaten