Ik geloof erin dat kunst en cultuur transformerend kan werken voor eenieder die daarmee in aanraking komt. Dit viel mij op bij events als Fanatics van de SKVR, maar ook het Helderheid Bokaal tot aan het bewustzijn bij mensen over hun eigen cultuur en gedragscodes die ik heb mogen ervaren bij het werk van The Niteshop.
Ik zie dat veel mensen culturele activiteiten ervaren als ontsnapping - even aan niks denken. Het mooie van kunst en cultuur is dat het vaak een reactie is op maatschappelijke opgaven en transities die spelen in de stad en/of omgeving. Indirect zijn we als regisseurs bezig met het aankaarten en zichtbaar maken van de problematiek/uitdagingen in de maatschappij. Dat is ook de definitie die ik geef aan #cultuurdichtbij - cultuur brengt ons dichter bij de kern van de samenleving. Vragen als; 'Waarom doen we wat we doen?' 'Wie zijn wij als wijk/deelgemeente/stad?' dienen als vertrekpunt voor vele activiteiten binnen de sector waardoor deze activiteiten een reflecterende functie hebben op maatschappij en mens. Dat vind ik het mooie aan het werk wat we doen.
"Het mooie van kunst en cultuur is dat het vaak een reactie is op maatschappelijke opgaven en transities die spelen in de stad en/of omgeving."
Reflectie is urgent. Waarom? We moeten het samen doen als stad - er gebeurt namelijk heel veel om ons heen. Zo veel dat het bijna onmogelijk is om het te laten landen. Mijn verzoek is dat we momenten creëren die ons doen reflecteren, filosoferen en realiseren over wat er nodig is voor de wijken en de gemeenschappen daarin. Om zo bij iedereen het gevoel te versterken dat je een onderdeel bent van iets groters.