Vijf punten over cultuur in de wijk

door Gaby Lafeber
op 22 februari 2022

Het is van belang dat in alle veertien Rotterdamse gebieden de culturele infrastructuur en het culturele klimaat op orde te brengen. Wat zij hierbij de ambities van Cultuur Concreet?

Cultuur Concreet heeft afgelopen najaar bij alle in Rotterdam deelnemende politieke partijen een vijf punten programma onder de aandacht gebracht. Kunst en cultuur in de wijken vormt de bodem van het culturele ecosysteem van Rotterdam. Op een vruchtbare bodem kunnen – naast de bodembedekkers, die het onkruid weghouden – ook struiken, hagen en hoge bomen groeien en bloeien. Daarom is het van belang in alle veertien Rotterdamse gebieden de culturele infrastructuur en het culturele klimaat op orde te brengen. De ambities van Cultuur Concreet hierbij zijn:

Verstevig de culture infrastructuur in alle wijken

1. Zorg voor voldoende culturele ruimte/locaties. Ontwikkel de huidige waarde voor culturele m2 naar een concrete norm per wijk/gebied; al dan niet in combinatie met een norm voor de maximale afstand tot een culturele ruimte.

2. Investeer in professionalisering van lokale aanbieders/initiatiefnemers met behulp van een stevige ondersteuningsfunctie naar voorbeeld van Rotterdam Sportsupport voor de Rotterdamse sportverenigingen.

Zorg voor een levendig en duurzaam cultureel klimaat in alle wijken

3. Ontwikkel voor de gebieden - naar voorbeeld van de RCB - een Lokale Culturele Basis met structurele financiering plus een extra opdracht voor lokale culturele ankers.

4. Stel een ‘morele norm’ voor het LCP budget vast, bijvoorbeeld in de vorm van een minimum bedrag per inwoner of een percentage van het totale cultuurbudget; zo kan iedere Rotterdammer – ongeacht waar hij/zij woont – in haar/zijn buurt een passend cultureel aanbod krijgen.

Maak het culturele aanbod in alle wijken zichtbaar

5. Investeer structureel in een culturele wijkagenda of verrijk de uitingen de UITagenda (Rotterdam Festivals) met het hyperlokale culturele aanbod.

Hou jij de bezig met kunst & cultuur in de wijken en/of heb je ideeën over hoe we dit onderwerp beter op de politieke agenda kunnen zetten? Neem dan contact met ons op. We praten graag met je verder!

Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!