Begroting maken

door Helena Holl
op 15 maart 2021

Een idee is ontstaan, een projectplan geschreven, nu alleen die begroting nog. Om te voorkomen dat je geen geld tekortkomt, om overzicht te hebben, om te weten welke -en hoeveel- kosten je gaat maken en hoe je deze kosten gaat dekken. Hoe begin je eraan? In dit artikel lees je hoe je een begroting maakt.

In veel gevallen is het moeilijk om aan te geven wat kunst kost. De bedoeling van een begroting is dan ook om je kosten inzichtelijk te maken. Wees open en transparant. Zorg dat er geen nieuwe vragen ontstaan door je begroting. Wees duidelijk in wat je nodig hebt en waarvoor. Wees reëel, maar doe jezelf vooral ook niet tekort.

Stap 1: Download het werkdocument ‘Begroting’
Een begroting is een overzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode of voor een bepaald project. Een begroting hoort altijd sluitend te zijn, dat betekent dat de uitgaven even hoog zijn als de inkomsten.

Stap 2: Uitgaven
Begin met het opschrijven van alle verwachte kosten. Gebruik kopjes, zodat de begroting overzichtelijk is. Zet onderwerpen die bij elkaar passen, bij elkaar. In het werkdocument zie je dat wij werken met de kopjes: Organisatie, Techniek & Productie, Promotie en Programma.
Begin met alle kosten waarvan je het precieze bedrag al weet. Daarna komen de kosten waar je het precieze bedrag nog niet van weet. Hiervan maak je een schatting. Dat doe je natuurlijk niet ‘zomaar’ maar op basis van onderzoek en/of offertes. Zo kom je later ook niet voor onaangename verrassingen te staan.
Een post ‘Organisatiekosten’ is niet volledig genoeg. Om hoeveel uren gaat het en tegen welk tarief? Maak je deze uren zelf of schakel je hier iemand voor in? Dat geldt ook voor de andere onderwerpen. Als je materialen nodig hebt, specificeer dan welke, hoeveel, waar vandaan, de prijs, etc.

Stap 3: Inkomsten
Nu je alle kosten in beeld hebt, ga je nadenken over inkomsten. Krijg je een bijdrage vanuit een subsidie of een fonds? Of maak je gebruik van crowdfunding? Ook goederen of diensten die je gesponsord krijgt, zijn inkomsten. En vergeet ook de kaartverkoop en eventuele merchandising niet! Zorg dat je verschillende inkomstbronnen hebt. Er zijn maar weinig geldverstrekkers die 100% van een project bekostigen. Hiermee laat je ook zien dat je bereid bent om moeite te doen je project te laten slagen.

Tips

  • Een begroting moet geen extra vragen oproepen, hij moet zichzelf kunnen verklaren
  • Gebruik geen vage omschrijvingen.
  • Geef duidelijke posten aan, verdeeld op onderwerp; bijvoorbeeld organisatie, promotie, productie, techniek.
  • De meningen over de post ‘onvoorzien’ kosten zijn verdeeld. De vroegere standaard 15% lijkt achterhaald. Ons advies is; doe het niet, maar vermeld waar je nog twijfels over hebt.
  • Als je het uit kunt leggen, dan is het geen probleem wanneer je honorarium meer dan 25% is.

Stap 4: Belasting
Houd rekening met het betalen van BTW. Vermeld in de begroting of de prijzen in- of exclusief BTW zijn. Voeg bijvoorbeeld een extra kolom toe om de splitsing te kunnen maken. Let ook op dat de BTW kan variëren van 9 tot 21%. 

"Let op: Veel fondsen & subsidies doen een bijdrage inclusief BTW"

Stap 5: Laatste check

Je bent zo ver; je hebt je begroting sluitend gekregen! Doe dan nog één laatste check:

  • Is het uurtarief van de artiest minimaal gelijk, of hoger aan het uurtarief van de organisator?
  • Zijn de totale organisatiekosten tussen de 20-25% van de totale kosten?
  • Zijn de promotiekosten niet hoger dan 15% van het totaalbedrag?
  • Spreekt je begroting voor zich? Geef anders een toelichting in je projectplan.
  • Kan jij op alle bovenstaande vragen ‘ja’ antwoorden of kan je verklaren waarom niet.

Dan is hij good-to-go!

Een idee is ontstaan, een projectplan geschreven, nu alleen die begroting nog. Hoe begin je eraan? Onze cultuurregisseurs delen hun kennis en inspiratie in deze online Kennissessie.

Veel gestelde vragen

Wat als ik niet het aangevraagde bedrag toegekend krijg?

Het kan gebeuren dat subsidieverstrekkers maar een deel van je plan dekken. Om voorbereid te zijn op deze situatie is het aan te raden een plan A-B-C te maken om jezelf van tevoren in te dekken.

Wat is e-herkenning?

Er zijn regelingen waar je alleen aanspraak op kunt maken wanneer je e-herkenning hebt. Dit is een online methode voor ondernemers om veilig in te loggen op websites van de overheid, zodat je gebruik kunt van bepaalde diensten. Met een e-herkenning is de vereniging of stichting aansprakelijk en niet jijzelf. Wanneer je met je DigiD inlogt en aanvraagt loop jijzelf het risico, alle verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid rust dan op jouw schouders.

Wil je graag dat er iemand met je meekijkt? Mail of bel met de cultuurregisseur uit jouw gebied.

Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!