Fair Pay: wat levert het op?

door Sylvia van Aartsen
op 28 januari 2025

Fair Pay is niet alleen een must voor professionele cultuurmakers, maar ook voor wijkgerichte initiatieven. Om impact te maken, heb je een sterk team nodig en dat vraagt om eerlijke beloning. 

Iedereen die werkt aan cultuur dichtbij, zet zich met hart en ziel in voor mooie initiatieven. Zeker als actieve bewoner, stichting of sociale ondernemer, herken je waarschijnlijk de drive om jouw omgeving beter te maken. Maar laten we eerlijk zijn: een goed idee alleen is niet genoeg. Om impact te maken, heb je een sterk team nodig en dat vraagt om eerlijke beloning. 

Wat is Fair Pay?
Fair Pay draait erom iedereen die bijdraagt aan een project eerlijk beloond wordt. Dat gaat niet alleen om een salaris die klopt bij het werk en de kennis, maar ook om het erkennen van de waarde van de inzet. Of je nu een kunstenaar bent, een organisator of een vrijwilliger – iedereen verdient een beloning die recht doet aan wat ze bijdragen.

Waarom Fair Pay?
Vaak ontstaan lokale culturele initiatieven vanuit een groot gevoel van betrokkenheid bij de wijk. Mensen zetten zich in om hun buurt een stukje mooier te maken. Maar al snel merk je dat het organiseren van een goed project is dan alleen enthousiast zijn. Denk aan het bedenken van een concept, het aanvragen van budget, het promoten en de praktische organisatie van je activiteit.  Hiervoor moet je vaak samenwerken met professionals en ook zij verdienen een eerlijke beloning.

Met Fair Pay zorg je voor een goede en professionele basis. Je laat zien dat je het werk van anderen waardeert en dat je investeert in kwaliteit. Bovendien zorg je voor een duurzame samenwerking, omdat mensen zich serieus genomen voelen en gemotiveerd blijven om bij te dragen aan jouw project.

Fair Pay in de praktijk
En nu denk je vast: “Maar hoe moet ik dat doen als mijn budget beperkt is?” Fair Pay hoeft niet ingewikkeld of onhaalbaar te zijn. Hier zijn een paar tips:

  • Zet Fair Pay op van je begroting | Neem vanaf het begin kosten op voor de beloning van professionals. Benoem dat je Fair Pay gebruikt en waarom. Bijvoorbeeld door een zin als “Ons initiatief hanteert Fair Pay omdat het belangrijk is om respect te tonen voor de waarde van ieders werk.” Dit laat aan budgetverstrekkers zien dat je serieus bezig bent.
  • Kijk en vergelijk | Op de website van de kunstenbond staan verschillende tools om een eerlijke prijs te berekenen. 
  • Wees open | Vertel je team en partners wat wel en niet kan binnen je budget. Zo stel je duidelijke verwachtingen.
  • Combineer inkomsten: Gebruik bijvoorbeeld crowdfunding, fondsen, sponsoring of samenwerkingen met lokale partners. Hoe meer bronnen, hoe meer ruimte om iedereen eerlijk te betalen.

Het grotere plaatje
Fair Pay gaat niet alleen over geld. Het gaat ook om respect, waardering en een duurzame toekomst voor cultuur. Als we willen cultuur – niet alleen in theaters en musea, maar juist ook in de wijk – blijft bloeien, moeten we investeren in de mensen die dit mogelijk maken. Eerlijke betaling is daarbij heel belangrijk. Dus organiseer je een festival, een buurtkunstproject of een creatieve workshop? Denk na over Fair Pay. Het is niet alleen belangrijk voor de mensen met wie je werkt, maar ook voor de kwaliteit en impact van je initiatief.

Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!