Foto, video & privacy

door Nicky do Rosario
op 04 april 2025

Natuurlijk wil je graag foto's of video's maken van jouw activiteit. Zo kun je laten zien wat er gebeurt, mooie momenten vastleggen én promotie maken voor de volgende keer. Maar mag je zomaar mensen in beeld brengen? Dat leggen we uit! 

Goed nieuws: je mag tijdens een openbare activiteit gewoon foto's en video's maken. Zeker als je de beelden gebruikt voor eigen verslag of promotie (bijvoorbeeld op je socials of website), mag dat in principe gewoon. Mensen die een openbare activiteit bezoeken, kunnen verwachten dat er foto's of video's worden gemaakt.

Portretrecht

Het portretrecht zegt wel dat mensen het recht hebben om te bepalen of een foto of video van hen gebruikt wordt. Het gaat vooral om herkenbare beelden van personen. Dit betekent niet dat je niets meer mag vastleggen. Wel is het belangrijk om hier respectvol mee om te gaan. Toestemming wordt belangrijker als:

  • Iemand duidelijk herkenbaar en in close-up in beeld is.
  • Het beeldmateriaal voor commerciële of bredere campagnes wordt gebruikt.
  • Het gaat om kinderen jonger dan 16 jaar. Vraag dan altijd toestemming aan de ouders of verzorgers, zeker als het beeld herkenbaar en openbaar gedeeld wordt.
  • Je een activiteit organiseert op een besloten plek (bijvoorbeeld met aanmelding of kaartverkoop)

Hoe regel je het netjes?

Je kunt dit op een simpele manier regelen, zonder gedoe. Hier zijn een paar opties:

  • Zet het op een zichtbare plek
    Plaats bij de ingang een bordje of A4 met de tekst:
    "Let op: hier worden foto's en video's gemaakt
    Tijdens deze activiteit maken we foto's en soms ook video-opnames. Dat doen we om het initiatief vast te leggen, te delen met anderen en om de mooie momenten te bewaren. Wil je liever niet in beeld? Laat het dan gerust even weten aan de fotograaf of iemand van de organisatie. Dan houden we daar rekening mee!"
  • Vraag het persoonlijk
    Bij portretten of close-ups: vraag gewoon even of het goed is. De meeste mensen vinden het prima, vooral als je uitlegt waarvoor het is.
  • Gebruik een toestemmingsformulier
    Bij kinderen, deelnemers aan interviews of grote portretten is het handig om het op papier te hebben. We hebben alvast een voorbeeld toestemmingsformulier voor je gemaakt dat je hieronder kunt downloaden.
Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!