Starten met crowdfunding

door Liam Noordzij
op 15 mei 2025

Wil je geld vragen voor jouw project? Dat kan op verschillende manieren. Crowdfunding is een leuke en slimme manier die steeds meer mensen gebruiken. Maar hoe begin je daarmee? Dat lees je hier!

Crowdfunding begint met een goed idee. Een idee waar je zelf enthousiast over bent en graag over vertelt. Veel mensen denken dat het alleen om geld gaat, maar dat is niet zo. Het gaat vooral om de mensen die je willen steunen: jouw publiek. Met crowdfunding haal je niet alleen geld op, maar laat je ook meer mensen jouw werk zien.

Stappenplan

  • Waarom | Voordat je start met crowdfunding, moet je goed weten wat je plan is. Waarom is jouw project belangrijk, en waarom zouden mensen jou willen steunen?
  • Campagne – Bedenk hoe je jouw project laat 'shinen' en welke (originele) tegenprestatie je geeft aan je donateurs.
  • Kosten – Reken goed uit wat je nodig hebt, zodat je een duidelijk en haalbaar doelbedrag kunt kiezen.
  • Doelgroep – Denk na over wie je wilt bereiken: familie, vrienden én nieuwe fans die je nog niet kent.
  • Promotie – Maak je campagne zichtbaar! Gebruik social media, vertel je verhaal en nodig mensen uit om mee te doen.

Als je project online staat op de crowdfunding website, begint het echte werk. Het is jouw taak om te zorgen dat mensen het zien en enthousiast worden. Deel je campagne op social media, vertel erover in je buurt of in de plaatselijke krant. Wees creatief en betrek mensen bij jouw plan. Zo voelen ze zich onderdeel van jouw droom en willen ze helpen om die waar te maken.

voordekunst

voordekunst is een bekend crowdfundingplatform speciaal voor creatieve makers. Wil je starten met crowdfunding? Dan kun je je idee insturen naar voordekunst. Dat gaat in drie stappen:

  1. Stuur je idee op met een korte uitleg. Binnen twee dagen hoor je of jouw plan op voordekunst past.
  2. Past het? Dan maak je samen met een begeleider je campagnepagina. Je voegt tekst, een filmpje en leuke bedankjes (tegenprestaties) toe.
  3. Is alles klaar? Dan zet je met één klik je campagne online – en kunnen mensen beginnen met doneren!

Tijdens je campagne krijg je hulp van de experts van voordekunst. Zij geven persoonlijk advies en denken met je mee. Je krijgt ook toegang tot de voordekunst-academie, met handige tips en voorbeelden. Zo weet je steeds wat je moet doen – stap voor stap.

Voor een campagne op voordekunst betaal je €100 Alleen als je campagne slaagt, betaal je 7% van het opgehaalde bedrag. Donateurs betalen geen extra kosten. 

Matchfunding

Culturele initiatiefnemers uit Rotterdam kunnen via voordekunst een extra bijdrage van de Gemeente Rotterdam krijgen – meestal zo’n 25% van je doelbedrag. Jij hoeft daarvoor niks extra’s te doen. Voordekunst kijkt of jouw project past bij de regels van de gemeente en doet de aanvraag voor jou. Ze checken ook of je misschien past bij andere partners, zoals bijvoorbeeld het Het Cultuurfonds of het VSBfonds.

Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!