Over subsidies, fondsen & andere regelingen

door Manon Bastiaans
op 05 juli 2020

Stel, je hebt een leuk idee voor een initiatief. Je hebt enthousiaste mensen om je heen verzameld en zelfs al een datum uitgekozen. Nu is het nog de vraag; hoe financier ik het hele feest? 

Er zijn verschillende manieren om je kosten te dekken. Dit kan door sponsoren die je tegemoet komen in de huur, hapjes of materialen. Je kunt entree vragen, een crowdfunding campagne starten of natuurlijk je eigen geld inleggen. Tot slot is het mogelijk om een subsidie of fonds aan te schrijven. Tegenwoordig zijn er zo veel subsidieregelingen en fondsen, dat de kans groot is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe vind je jouw geschikte pot met goud?

Stap 1: Doelgroep en thema
Om de kans te vergroten dat je financiering toegewezen krijgt, is het verstandig om een regeling te kiezen die aansluit bij het thema of doelgroep van jouw initiatief. Is de doelgroep 'eenzame ouderen'? Dan heb je een grotere kans van slagen bij bijvoorbeeld het Oranje Fonds. Organiseer je juist iets voor (en door) jongeren, is het verstandig om bijvoorbeeld de ‘JongerenBijdrageRegeling’ aan te schrijven.

Stap 2: Budget bepalen
Vervolgens bepaal je het benodigde budget. Het maximale budget van subsidies en fondsen verschilt namelijk van €250 tot wel meer dan €50.000.

Stap 3: Aanvrager
Voor veel financiële bijdrages moet je een rechtspersoon, bijvoorbeeld een stichting of vereniging, zijn, maar soms kun je ook als privé persoon een financiering aanvragen.

Stap 4: Timing
Houd er tot slot rekening mee dat een aanvraag bij een fonds meerdere weken tot zelfs maanden in beslag kan nemen. Wees daarom ruim op tijd met je aanvraag, vraag bij meerdere subsidies/fondsen aan en heb een plan B.

Sponsoring, crowdfunding, fondsen, subsidies en andere regelingen; zie jij door de bomen het bos niet meer? Onze cultuurregisseurs delen hun kennis en inspiratie in deze online Kennissessie.

Overzicht

Onze cultuurregisseurs adviseren vrijwel dagelijks initiatiefnemers over financiële bijdrages. We hebben de meest gebruikte mogelijkheden voor je op een rij gezet. Neem voor advies op maat vooral contact met ons op.

Hier vind je een overzicht van veel gebruikte fondsen, subsidies en andere regelingen.

Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!