Onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’ zetten veel Rotterdammers zich belangeloos in voor elkaar en voor de stad. Hoe vind en - nog belangrijker - beloon je deze vrijwilligers?
Of je nu één persoon met specifieke kwaliteiten, of juist snel en/of veel vrijwilligers nodig hebt; neem even de tijd om goed te bedenken hoe die ideale vrijwilliger eruit ziet. Schrijf deze eigenschappen op en beschrijf wat hem / haar motiveert. Wanneer jij (precies) weet wat je zoekt, zal de potentiële vrijwilliger zich sneller herkennen in jouw oproep.
“Een algemene boodschap, om zo veel mogelijk mensen te bereiken werkt niet. Niemand voelt zich op die manier aangesproken, dus niemand zal reageren.”
Als je duidelijk voor ogen hebt wie je zoekt, schrijf je een vacature. Een prikkelende, inspirerende vacature is het halve werk. Zorg daarom voor een pakkende titel, een sterke inleiding en neem eventuele twijfels die een vrijwilliger zou kunnen hebben weg.
Download onze voorbeeldvacature voor vrijwilligers.
Vervolgens breng je de vacature aan de man. Welke platforms gebruik je daar voor? Denk aan je eigen social media, de nieuwsbrief van jouw project, maar ook het informatiebord in de supermarkt, de buurtapp of een speciale vrijwilligerswervingssite.
Om potentiële vrijwilligers te bereiken, moet jouw vacature opvallen. Stem je vacature af op je platform. Schrijf een kort, wervend tekstje voor op Facebook. Maak een inspirerend filmpje van een mede-vrijwilliger voor LinkedIn en post een foto van het projectteam op Instagram. In elk bericht verwijs je naar de volledige vacature op die je - indien mogelijk - op je website zet.
Sites voor vrijwilligers
Je hebt jouw vrijwilliger gevonden! Of jullie nu een eenmalige of structurele samenwerking aangaan, het is verstandig dit vast te leggen in een vrijwilligersovereenkomst. Net als bij een werknemer, moet het voor een vrijwilliger duidelijk zijn wat van hem/haar verwacht wordt. Denk aan de werkzaamheden, wat de procedure is bij verhindering en hoe de begeleiding geregeld is.
Download onze voorbeeldovereenkomst voor vrijwilligers.
Hoe beloon je iemand die zich belangeloos inzet voor jouw project? Een stapel consumptiebonnen of een tegoedbon is mooi meegenomen, maar zorgt niet dat vrijwilligers zich gewaardeerd voelen. Besteed aandacht aan een complimentje of schrijf een mooi dankbericht aan het eind van het evenement.
Daarnaast draagt een goede persoonlijke relatie tussen 'werkgever' en vrijwilliger bij aan een erkenning van het vrijwilligerswerk. Zorg dat vrijwilligers - net als betaalde medewerkers - gezien worden. Dat zij goed geïnformeerd zijn, dat je aandacht hebt voor persoonlijke groei en je feedback geeft op hun werkzaamheden.
Tot slot kan je iemand belonen op basis van de motivatie waarom ze vrijwilligerswerk doen. De één doet het om zijn/haar netwerk uit te breiden, de ander om ervaring en kennis op te doen. Kan jij als werkgever daarin iets betekenen? Stel die student voor aan een belangrijk persoon binnen je netwerk of laat iemand meedoen met een cursus die je eigenlijk voor betaalde krachten is bedoeld.
Bedankt voor je feedback!
Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!