Natuurlijk kun je als organisatie prima mondeling afspraken maken met je vrijwilligers of de basis ‘even op de mail zetten’. Soms is het toch een goed idee om het met een vrijwilligersovereenkomst een officieel tintje te geven.
Een vrijwilligersovereenkomst is een lijst met afspraken tussen de organisatie en de vrijwilliger. Een vrijwilligersovereenkomst is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat jullie allebei altijd kunnen terugvinden wat de afspraken waren. Een overeenkomst maakt de samenwerking minder vrijblijvend en zo weet iedereen wat er verwacht kan worden.
Een voorbeeld vrijwilligersovereenkomst kun je hieronder downloaden.
In de vrijwilligersovereenkomst kan bijvoorbeeld worden opgenomen of er sprake is van een vergoeding. Volgens de Belastingdienst mag de vrijwilliger een vergoeding krijgen die zó laag is dat die niet in verhouding tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. De vrijwilligersvergoeding was in 2021 maximaal €180 per maand en €1.800 per jaar. Dit bedrag is voor de vrijwilliger onbelast en ook de organisatie hoeft deze vergoedingen niet door te geven bij de belastingaangifte. Check voor de actuele stand van zaken altijd de website van de Belastingdienst.
Ook kun je afspreken dat vrijwilligers bepaalde onkosten kunnen declareren, denk bijvoorbeeld aan kosten voor reizen, parkeren of een maaltijd. Ook deze bijdrage is voor de vrijwilliger onbelast, maar de organisatie moet wel kunnen aantonen dat de kosten zijn gemaakt. In de vrijwilligersovereenkomst kun je opnemen wat er wel en niet gedeclareerd kan worden, of er sprake is van een maximum bedrag en dat bonnetjes moeten worden ingeleverd.
Er kan altijd iets gebeuren dat je niet van tevoren had gepland. Vrijwilligers kunnen onbedoeld zelf schade oplopen, maar helaas ook veroorzaken. In het tweede geval kun je een beroep doen op een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Daarvoor moet het wel duidelijk zijn dat de vrijwilliger onderdeel is van jouw organisatie. Dit is aan te tonen met een vrijwilligersovereenkomst (mkbrecht).
Vrijwilligers zijn onmisbaar bij het organiseren en uitvoeren van mooie culturele plannen in de wijk. Om initiatiefnemers hierbij te helpen is er nu het handboek 'Vrijwilligers: de basis'. Met welke regels moet je rekening houden en hoe haal je het beste uit jullie samenwerking? Deze leidraad biedt handvatten voor alle organisaties die werken met vrijwilligers.
Dit handboek is een initiatief van Gemeente Rotterdam - Advies op maat uitgevoerd door BMC, Cultuur Concreet en Zorgzaam010.
Bedankt voor je feedback!
Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!