Rotterdam

Gebieden

Cultuur Concreet helpt bewoners & makers hun grote en kleine plannen op het gebied van kunst & cultuur in de wijken van Rotterdam waar te maken met kennis, netwerk en financiële ondersteuning. Om initiatiefnemers op weg te helpen, hebben we voor elk gebied een cultuurscan gemaakt.

Centrum

Naast ruim 35.000 bewoners, werken en leren er nog eens ruim 50.000 mensen in het Centrum van Rotterdam. Midden in de drukte van de binnenstad vind je kunstzinnige straten, maar ook groene parken en voor de nieuwste film of band hoef je je wijk niet uit. In het stadshart wordt, vanzelfsprekend, veel georganiseerd op het gebied van kunst en cultuur. De uitdaging is om dit aanbod ook aan te laten sluiten op de vragen en behoeften van de inwoners van de wijken.

Charlois

Charlois is een enorm divers gebied. Met aan de ene kant het stedelijke ‘Hart van Zuid’ - met het nieuwe Theater Zuidplein, de bibliotheek en ook het gelijknamige winkelcentrum -en aan de andere kant de groene tuinsteden zoals Pendrecht en Heijplaat. In Oud-Charlois is door de inzet van Kunstenzone Oud-Charlois rond de pittoreske historische dorpskern een aantrekkelijk woon-werkgebied gecreëerd, dat gekenmerkt wordt door een enorme betrokkenheid van bewoners, actieve kunstenaars en creatieve ondernemers. Woon je in Charlois dan is het Zuiderpark je achtertuin, waar je regelmatig een festival kunt bezoeken.

Delfshaven

In Delfshaven leven bewoners van divers pluimage en met verschillende leefstijlen zij aan zij. Het is een ontwikkelgebied voor creatieve ondernemers, een bijzondere mix van wonen met grootstedelijke allure èn typische volksbuurten, met in het midden Historisch Delfshaven; een pittoresk stukje stad met een rijk verleden en veel historische gebouwen. En met metro, tram, bus of op de fiets zit je zo in het centrum van de stad.

Feijenoord

Een tuindorp, een voormalig zeemanskwartier, de drie hoogste gebouwen van Nederland en één grote mengelmoes van culturen. Het is slechts een kleine greep uit alles wat Feijenoord te bieden heeft. Met haar acht wijken zonder twijfel het meest diverse gebied van heel Rotterdam.

Hillegersberg - Schiebroek

Hillegersberg-Schiebroek is een levendig gebied omgeven door groen en water; de Rotte en de Bergse Voor- en Achterplas. Die laatste is ook een veel bepalende scheiding tussen de wijk Schiebroek en de rest van het gebied. In Schiebroek vind je 'De Buurvrouw', het enige professionele podium in het gebied. In Hillegersberg ligt de focus meer op beeldende kunst; daar zijn diverse ateliers te vinden waar de kunstenaars alleen of in collectief actief zijn. Aan de oevers van de Rotte staan in de wijk Terbregge pittoreske wijkwoningen, vaak met een bootje voor de deur. Achter de dijk ligt de nieuwbouwwijk Nieuw Terbregge.

Hoek van Holland

In de polder, op dertig kilometer van het stadscentrum ligt Hoek van Holland. Deze 'all seasons badplaats' is groot en klein tegelijk. Groot in bravoure, heerlijk eigenwijs, maar tegelijkertijd ook behoudend. Het dorp heeft bovendien een heel andere sfeer dan het strand. Kunst is niet vanzelfsprekend in de Hoek, maar men is wel gecharmeerd van Hollandse muziek, coverbandjes en het plaatselijke smartlappenkoor. Het is een heerlijk gebied met veel markante persoonlijkheden.

Hoogvliet

Hoogvliet is een uniek gebied. Het ligt aan de zuidkant van Rotterdam, langs de oevers van de Oude Maas en in het hart van het industriële havengebied. Aan de buitenrand wordt Hoogvliet omsloten door groen, met grienden langs de Oude Maas en het unieke Ruigeplaatbos. Hoogvliet hoort niet bij de buitengebieden
van Rotterdam, maar het wordt ook niet gerekend tot Rotterdam Zuid. Daardoor richt men zich in Hoogvliet vooral op het eigen gebied, maar ook in de rest van Rotterdam laat de Hoogvlietse cultuurscene steeds meer van zich horen.

IJsselmonde

De Kuip, de natuur op het Eiland van Brienenoord en een karakteristiek dijkdorp; het is allemaal IJsselmonde. Waarschijnlijk is er geen gebied waar zoveel mensen met verschillende achtergronden wonen. Er wordt steeds meer georganiseerd in IJsselmonde. Veel partners werken samen om het veelzijdige gebied een plek te laten zijn waar ruim 60.000 bewoners zich thuis voelen. 

Kralingen - Crooswijk

Kralingen-Crooswijk is een typisch Rotterdamse lappendeken waar de levendigheid van de stad afgewisseld wordt met het groen van het Kralingse Bos en De Esch, waar je historische huizen en de skyline van Manhattan aan de Maas vindt en waar zowel 'oud geld' als nieuwe Nederlanders wonen. Het culturele leven in Kralingen-Crooswijk is volop in ontwikkeling en net zo divers als haar bewoners zijn. Dat biedt enorme kansen voor wie hier iets wil ondernemen.

Noord

Veel Rotterdamser dan Noord vind je het niet. De zes wijken in het gebied hebben ieder een geheel eigen sfeer. De bewoners van Noord zijn een culturele mix, met voor iedereen passende voorzieningen. In Noord huizen veel creatievelingen. Ateliers, galeries, programmering op pleinen, in parken en theaters; het is er allemaal! Noord heeft een sterke culturele infrastructuur, opgebouwd uit lokale culturele ondernemers, kunstenaars en bewoners. Deze mensen maken dat je je in Noord geen dag hoeft te vervelen!

Overschie

Overschie is een historisch dorp aan de rand van Rotterdam. Het gebied is groot qua oppervlakte, maar bescheiden in aantal inwoners. Aan de Schie, in de pittoreske oude stadskern, klopt het culturele hart van Overschie, met de Grote Kerk, het museum Oud Overschie en wijktheater 'In de Lugt'. Naast deze ankers is er in dit gebied nog voldoende ruimte voor nieuwe initiatiefnemers.

Pernis

Met nog geen vijfduizend inwoners, is Pernis het kleinste gebied van Rotterdam. Het gebied is letterlijk een dorp in de haven. Het is er rustig, gemoedelijk, groen en met de metro ben je zo in het centrum van Rotterdam. Het dorpse karakter van Pernis komt tot uitdrukking in de sterke cohesie tussen bewoners, het uitgebreide verenigingsleven en ook in alle culturele activiteiten die er worden georganiseerd.

Prins Alexander

Een stad op zich, dat is Prins Alexander met zijn acht zeer karakteristieke wijken. Het culturele klimaat in het grootste gebied van Rotterdam is net zo verschillend als haar inwoners. Met de ontwikkeling van de Alexanderknoop zal Prins Alexander niet alleen op het gebied van wonen, werken en recreëren de komende jaren een upgrade krijgen, maar ook de culturele infrastructuur krijgt hierdoor een boost. Kortom, een gebied in ontwikkeling!

Rozenburg

Met haar ligging op een voormalig maaseiland, omgeven door een prachtige groengordel, is Rozenburg een groene parel te midden van alle industrie. Het gebied is een eiland, je bent ‘op’ Rozenburg. Niet alleen letterlijk, ook in overdrachtelijke zin staat het gebied op afstand van Rotterdam; ze maakt er dan ook pas sinds 2010 deel van uit. Kenmerkend aan Rozenburg zijn de vele bewoners die op vrijwillige basis actief betrokken zijn bij de Rozenburgse verenigingen en stichtingen, of die op eigen kracht een project weten op te zetten.