Rotterdam

Charlois

Charlois is een uitgestrekt gebied met drukke, stedelijke stukken - zoals het Hart van Zuid - en groene plekken zoals Pendrecht en Zuidwijk. In Charlois vind je onder de circa zeventig duizend inwoners veel betrokken bewoners. Deze echte Zuiderlingen, met een direct karakter, zetten zich samen met kunstenaars en creatieve ondernemers actief in voor hun gebied. Charlois wordt dan ook steeds een levendiger en populairder gebied. Er is steeds meer cultuur dichtbij, wat een belangrijke rol speelt in de ontmoetingen tussen nieuwe en oude bewoners in de wijk.

70814
inwoners
10
wijken
1
kunstenzone
Vragen?

Hey ik ben Richard, cultuurregisseur Charlois. Help je hulp nodig bij jouw project? Mail of bel me en we maken er samen iets moois van!

Cultuurscan Charlois

download cultuurscan Charlois

Prioriteiten

Cultuur Concreet zet in Charlois in op de volgende prioriteiten:

 • Uitbreiden en verbeteren van de culturele infrastructuur en het culturele klimaat in Pendrecht en Zuidwijk.
 • Ruwe diamanten of vernieuwende initiatieven ondersteunen, om ruimte te geven aan nieuw aanbod.
 • Interconnectieve (sectoroverstijgende) initiatieven ondersteunen.
 • Bestaande infrastructuur en/of verstevigen.
 • Versterken culturele infrastructuur op heel Zuid door samenwerkingen te stimuleren tussen Charlois, Feijenoord en IJsselmonde.(ankers & parels) behouden 
Sluiten

Culturele infrastructuur

Welke aanbieders & locaties vind je in Charlois?

Locaties en initiatiefnemers zijn de basis van de culturele infrastructuur van een gebied. In Charlois staat de basis er in het algemeen goed voor: er zijn ankers, parels en ruwe diamanten. Maar niet iedere wijk heeft ze allemaal en de ene wijk heeft er ook (veel) meer dan de andere. Ook qua ruimte is er veel verschil per wijk. In Oud-Charlois – Wielewaal, Carnisse – Zuiderpark en de Tarwewijk zijn veel programmeerbare ruimtes en is er over het algemeen een goede balans tussen ankers, parels en ruwe diamanten. Maar onder het Zuiderpark, in Zuidwijk en Pendrecht zijn maar weinig programmeerbare ruimtes en zijn er wel ankers, maar weinig tot geen bekende parels en diamanten. Er moet in deze wijken daardoor op een creatieve manier worden gekeken naar wat een plek voor culturele programmering kan zijn. 

Locaties

Het aantal programmeerbare locaties in Charlois wisselt erg per wijk. Er zijn grote, middelgrote en kleine ruimtes beschikbaar, maar niet iedere wijk heeft ze allemaal. Zuidwijk en Pendrecht hebben nauwelijks programmeerbare locaties. Theater Zuidplein, Ahoy en de Maassilo zijn de enige technisch professioneel uitgeruste ruimtes. Daarnaast zijn er ook kleinere ruimtes met redelijke techniek beschikbaar zoals bijvoorbeeld de Oude Kerk Charlois. In de buitenruimte zijn er voldoende geschikte pleinen en parken voor programmering, zoals het Karel de Stouteplein (Oud-Charlois), Annie MG Schmidtplein (Zuidplein), Amelandseplein (Carnisse), en Plein 1953 (Pendrecht) en voor de grote festivals natuurlijk het Zuiderpark.

Initiatiefnemers

De cultuurregisseur werkt met veel kunst en cultuur initiatiefnemers samen. Van gevestigde partijen, ankers waarop je kan bouwen, tot (min of meer) verborgen parels die behouden/versterkt kunnen worden en ruwe diamanten - spannende nieuwkomers met potentie. De begeleiding van deze initiatiefnemers is maatwerk. Over het algemeen hebben de partijen in Charlois gemiddelde ondersteuning van de cultuurregisseur nodig. Met name op het gebied van professionalisering. In de wijken Zuidwijk en Pendrecht is er meer ondersteuning nodig, vooral op het gebied van het opstarten van initiatieven en een vaste plek krijgen in deze wijken.

Sluiten

Cultureel klimaat

Wat is het draagvlak voor en de behoefte aan kunst & cultuur in Charlois?

De programmering van en het draagvlak voor cultuur zijn de basis van het cultureel klimaat in een gebied. In Charlois is deze basis boven het Zuiderpark goed ingebed, daaronder moet dat nog groeien. Er is dus een redelijk goed cultureel klimaat, maar het is ook wat fragiel. Daarom is het belangrijk om dat wat er is te behouden en te versterken, maar is het minstens zo belangrijk om Pendrecht en Zuidwijk te blijven prikkelen.

Programmering
In Charlois zijn podiumkunsten en beeldende kunst het meest vertegenwoordigd in de programmering. Letteren, design en erfgoed komen daar achteraan. Dat komt ook overeen met de identiteit van het gebied. Alle leeftijden worden redelijk gelijk bereikt in Charlois en dat probeert de cultuurregisseur zo te houden. Qua spreiding zit het met de programmering goed, er is in heel Charlois het hele jaar wel iets te doen. De focus op programmering in de wijken onder het Zuiderpark blijft wel, zodat dat dit minimaal op hetzelfde niveau blijft.

Draagvlak
Het draagvlak voor cultuur in Charlois is groot, maar verschilt per wijk. In de wijkakkoorden is er weinig specifieke aandacht voor cultuur dichtbij. De volgende punten worden hierin benoemd:

 • Activiteitenprogrammering op het Amelandseplein voor de doelgroep jeugd.
 • Zomervakantieprogrammering in de wijk.
 • Positief pedagogisch klimaat in Pendrecht en Zuidwijk door het stimuleren van sport- en cultuurdeelname, ook in de vakantieperioden.

Cultuur wordt ook binnen andere domeinen ingezet, bijvoorbeeld door de Studiobus van 19B in te zetten om hangjongeren op straat een zinvolle tijdsbesteding te geven. De cultuurregisseur ziet ook nog kansen in de samenwerking met welzijn, bijvoorbeeld door culturele programmering in te zetten om eenzaamheid bij ouderen te verminderen.

Behoefte

Uit publieksonderzoek door Cultuur Concreet blijkt dat in Charlois behoefte is aan muziek en exposities. Daarnaast is de ervaring van de cultuurregisseur dat er veel vraag is naar jongerenprogrammering (14+).

Sluiten

Kansen & risico's

Wat zijn de kansen en risico's voor cultuur in Charlois?

Kansen voor cultuur in Charlois zijn:

 • Samen cultuur maken met welzijn.
 • Vertrouwen geven aan de ruwe diamanten en hen als rolmodellen inzetten voor jongeren.
 • Verduurzamen initiatieven en blijvend versterken culturele infrastructuur op Zuid.

Risico’s voor cultuur in Charlois zijn:

 • Gebrek aan (financiële) continuïteit bij initiatiefnemers.
 • Beperkte beschikbare ruimtes in de wijken onder het Zuiderpark.
 • Een gebrek aan financiering wegens o.a. de toename van culturele initiatieven.
Sluiten

Inzet LCP

In Charlois is er vanaf 2024 circa € 146.310 budget voor Lokale culturele programmering te verdelen.

Ook een initiatief starten?

Neem contact op met jouw cultuurregisseur
Richard Nazier
cultuurregisseur Charlois

Agenda

14 december 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
07 december 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
23 november 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
02 november 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
19 oktober 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
11 oktober 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
21 september 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
07 september 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
17 augustus 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
06 juli 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
22 juni 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
01 juni 2023
Spreekuur Cultuur Zuid
13 oktober 2020
Infosessie Charlois Lokale culturele programmering

"Tijdens één koffievisite van de cultuurregisseur komt er meer van de grond dan in een hele vergadering."

Initiatiefnemer