Het is van belang dat in alle veertien Rotterdamse gebieden de culturele infrastructuur en het culturele klimaat op orde te brengen. Wat zij hierbij de ambities van Cultuur Concreet?
Lees meer
Cultuur Concreet gelooft in de kracht van cultuur dichtbij. Daarom staan wij voor kunst en cultuur in de wijken van Rotterdam. Met cultuurregisseurs in de gebieden van de stad helpen we Rotterdammers om grote en kleine ideeën daar waar te maken. Jaarlijks ondersteunen we ruim duizend culturele activiteiten op 'hyperlokaal' niveau. Daarnaast adviseren we - gevraagd en ongevraagd - instellingen en beleidsmakers over dit onderwerp. Cultuur Concreet is de enige onafhankelijke intermediaire organisatie in Rotterdam die kunst en cultuur in de wijken al ruim twintig jaar stimuleert.
Cultuur Concreet geeft advies en financiële ondersteuning IN de wijken aan culturele initiatiefnemers.
Cultuur Concreet is een deskundige schakel NAAR de wijken voor culturele instellingen die daar aan de slag willen.
Cultuur Concreet verzamelt en deelt informatie en kennis OVER kunst en cultuur in de wijken voor o.a. beleidsmakers.
"Cultuurregisseurs zijn uniek in hun dienstverlening. Initiatiefnemers zouden niemand anders kunnen/willen benaderen met dezelfde vraag."
Benieuwd naar wat Cultuur Concreet precies doet? We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen of wil je gewoon een keer kennis maken? Neem vooral contact met ons op!
Je kunt het Cultuur Concreet jaarverslag hier downloaden.
Cultuur Concreet stimuleert kunst en cultuur in de wijken van Rotterdam. Wij vinden dat elke Rotterdammer in zijn directe omgeving, dat willen zeggen bij hem in de buurt, in aanraking moet kunnen komen met een passend aanbod van kunst en cultuur. Om het zelf te beoefenen of om ervan te genieten. Anders gezegd: wij bevorderen actieve en passieve cultuurparticipatie. Onze kracht hierbij: wij beginnen in de diversiteit van de wijk en sluiten aan bij wat daar leeft en nodig is. Bottom-up helpen wij het culturele initiatief in zijn volle breedte te versterken, verrijken en verduurzamen. Zodoende leveren wij een bijdrage aan (talent-)ontwikkeling, creativiteit, ontmoeting, sociale cohesie en leefbare wijken.
Wij doen dit via onze drie kerntaken:
Bij de uitvoering van ons werk zijn wij concreet, relevant en persoonlijk– want dat zijn onze kernwaarden.
Cultuur Concreet staat met beide benen in de Rotterdamse maatschappij. Door onze kennis van de verschillende wijken en hun DNA, zijn wij niet alleen in staat flexibel mee te bewegen met de dynamiek van de wijk, maar weten wij ook wat er speelt onder de verschillende doelgroepen, wie de sleutelfiguren zijn en hoe wij hen kunnen bereiken. Daarmee waarborgen wij een inclusieve culturele programmering voor iedereen die cultuur wil maken, delen en beleven.
“Cultuurscouts brengen cultuur dichtbij," aldus een tevreden cultureel initiatiefnemer uit een Rotterdamse wijk.
Cultuur dichtbij brengen doet Cultuur Concreet letterlijk en figuurlijk. Door aan te sluiten bij de behoefte van de inwoner van Rozenburg, Delfshaven, Prins Alexander of Charlois. Door cultuur niet niet te versmallen naar gevestigde cultuurinstellingen en inclusiviteit niet te beperken tot het aantrekken van publiek met een achtergrond die (nu) ondervertegenwoordigd is.
Want: “De zogenaamde non-participant of non-attender participeert wel degelijk, maar het gaat vaak om andere vormen van cultuurparticipatie, die door de groep zelf vaak niet als cultuurparticipatie worden gezien. Door deze doelgroepen niet te benaderen als passieve consumenten van door professionals gecreëerd cultuuraanbod, maar als actieve actoren met wie de cultuurprofessionals – zoveel mogelijk op voet van gelijkheid – een uitwisseling aangaan.” (Uit: ‘Voor inclusiviteit is een andere kijk op cultuurparticipatie nodig.’ Anna Elffers, 2019) Kortom: een wisseling van perspectief is nodig. En dat werkt - de mensen van Cultuur Concreet ervaren dit dagelijks.
Zo'n 20 jaar geleden werd in Rotterdam de 'cultuurscout' uitgevonden om kunst en cultuur in de wijken van de stad te stimuleren. Inmiddels is hun rol verschoven van 'scouten' naar 'regisseren'. De cultuurregisseurs behoren tot het DNA van de stad. De cultuurregisseurs van Cultuur Concreet werken in en vanuit alle 14 gebieden van Rotterdam als eerste, laagdrempelig aanspreekpunt voor iedereen die iets op het gebied van kunst en cultuur wil organiseren. Zij hebben zicht op de behoefte aan en aanbod van kunst en cultuur en beschikken over een groot lokaal netwerk.
Vervolgens inspireren, adviseren en ondersteunen de cultuurregisseurs lokale initiatiefnemers bij de concrete uitvoering van culturele plannen. Hierbij is het uitgangspunt altijd: ernaast staan en adviseren, en niet de regie en/of de uitvoering van de culturele plannen overnemen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat lokale initiatiefnemers zelf een duurzaam en passend cultureel aanbod in de wijk weten te bieden.
De dienstverlening van de cultuurregisseurs voor initiatiefnemers bestaat – in grote lijn - uit:
Cultuur Concreet werkt in de wijken van Rotterdam aan een toegankelijk en laagdrempelig aanbod van kunst en cultuur activiteiten, passend bij de behoefte van de bewoners. Wij doen dit door initiatiefnemers uit de wijken met plannen voor culturele activiteiten actief en betrokken te ondersteunen. Wij staan ernaast en denken mee, waarbij de regie in handen van de initiatiefnemers blijft. Die weten als geen ander wat er leeft in de wijk en waar behoefte aan is; zonder hen geen leven in de brouwerij!
De doelgroep initiatiefnemers die Cultuur Concreet op deze wijze ondersteunt is zo divers en kleurrijk als de stad zelf en varieert ook nog eens enorm per gebied. Het kan een bewoner zijn, een bewonersorganisatie, maar ook een individuele kunstenaar/maker, een lokaal collectief of lokale instelling, een ondernemer, een groepje buren etc.
Cultuur Concreet zet hiervoor vier instrumenten in:
Cultuur Concreet merkt duidelijk dat ook de grotere culturele instellingen hun vizier meer op de wijken willen richten. Helaas blijft het nog te vaak bij proefballonnen van grotere culturele instellingen in de wijk, waarna men weer vertrekt. Dit moet anders en beter als we zoveel mogelijk Rotterdammers willen bereiken met een passend cultureel aanbod. Cultuur Concreet maakt grotere culturele instellingen met behulp van structurele kennisdeling wegwijs in de wijken en ondersteunt bij het vinden van goede lokale samenwerkingspartners in de wijken. Die zijn namelijk hard nodig voor een succesvol en duurzaam lokaal avontuur.
Cultuur Concreet wordt frequent benaderd met allerhande vragen van stedelijke culturele instellingen over kunst en cultuur in de gebieden. Een paar voorbeelden van vragen die ons gesteld worden zijn:
Cultuur Concreet weet door haar jarenlange ervaring met werken in de gebieden als geen ander dat elk gebied anders is – en dat in de grote gebieden ook elke wijk weer zijn eigenheid kent. De kennis over kunst en cultuur in de gebieden zit voor een groot deel in de hoofden van de cultuurscouts. Het is - nu de focus in het cultuurbeleid zich nadrukkelijk ook op de gebieden richt - tijd om die kennis beter te ontsluiten en te delen, o.a. voor beleidsmakers. Cultuur Concreet is hiermee gestart door van alle gebieden een (culturele) analyse te maken.
De gebiedsanalyses bestaan uit:
Cultuur Concreet heeft een traditie van het organiseren van zogenaamde cultuurmixers voor initiatiefnemers in de gebieden. Waar die aanvankelijk vooral in het teken van netwerken stonden, constateren wij dat initiatiefnemers (die er in vele soorten en maten zijn) baat kunnen hebben bij kennisdeling en scholing op aspecten van het cultureel ondernemerschap. Daarom organiseert Cultuur Concreet:
Daarnaast sluiten de cultuurscouts regelmatig aan bij of organiseren mee aan bijeenkomsten in de wijken en/of gebieden.
Via het programma Cultuurbuur stimuleert Cultuur Concreet met behulp van financiële ondersteuning stedelijke gezelschappen die podiumkunsten bieden om hun voorstellingen/uitvoeringen naar lokale podia te brengen. Dit zodat wijkbewoners daar op een laagdrempelige manier mee in aanraking kunnen komen. De prijs en de afstand vormen voor veel Rotterdammers drempels voor een bezoek aan een kwaliteitsvoorstelling in de binnenstad.
Doelen van het programma zijn:
Er zijn door Cultuurbuur de afgelopen jaren honderden voorstellingen op talloze podia in de wijken gerealiseerd.
Op dit moment hebben wij geen vacatures. Wel hebben we regelmatig plaats voor stagiaires.
Wil jij meedenken over hoe we kunst en cultuur in de wijken verder op de kaart kunnen zetten? Wil jij werken in een kleine organisatie, met een flinke hoeveelheid activiteiten, waarin veel ruimte is voor eigen initiatief? Dan zoeken wij jou!
Verantwoordelijkheden & taken
Wat wij van je vragen
Wij bieden
De duur van de stage is minimaal drie maanden waarin je drie tot vier dagen per week op locatie werkt.
Interesse?
Stuur dan je motivatie en cv naar sylvia@cultuurconcreet.nl
Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Maandelijks versturen onze cultuurscouts een persoonlijke nieuwsbrief met daarin initiatieven, activiteiten en actualiteiten die hen bezig houden.