cultuurregisseur Kralingen - Crooswijk
Helena Holl
cultuurregisseur Kralingen - Crooswijk

Helena Holl

“Hoog in de wolken daar is de regen, hoog in de wolken, ik kan ertegen! Gelukkig ben ik geen suikerklontje, anders was dit mijn laatste rondje. Hoog in de wolken daar is…”

Dit is het eerste liedje dat ik mij kan herinneren dat ik schreef. Ik was een jaar of vier toen op een warme zomerdag de tuinslang over de schutting hing zodat we samen met buurkinderen wat afkoeling hadden. Een echte oorwurm was het. Ik kan mij niet herinneren hoe vaak men mij vroeg of ik misschien een ander deuntje wist. Ik heb zo hier en daar best wat kierewiet-heid veroorzaakt.

Na een zomervakantie lang aan één stuk door gefloten te hebben, werd mij een blokfluit in de handen gedrukt. Daarna kwam de piano, kinderkoren, zangles en op mijn zestiende stond ik voor het eerst op het podium met een heel eigen programma van zelfgeschreven liedjes.

"Talent is te ontwikkelen, ongeacht je leeftijd, en in te zetten, ongeacht je achtergrond. Cultuur is de taal van ons hart. Met #cultuurdichtbij geloof ik dat de wereld een beetje beter wordt."

In 2010 ben ik in Rotterdam beland voor de Songwriting opleiding aan Codarts. Vijf jaar lang de muziekdiepte in, heerlijk! Na Codarts heb ik via wat omzwervingen kennis opgedaan op o.a. logopedievlak en de kunstacademie. Maar eerlijk is eerlijk, toen ik vier jaar later voor het eerst een cultuurscout tegenkwam in Noord dacht ik "Wát een geweldige baan! Dat wil ik later worden!"

De stap van maker naar cultuurregisseur voelt klein. Maker ben je. It’s in your nature. Zo word je geboren, zo ben ik geboren. Door mij te mogen ontwikkelen werd ik verrijkt. Door het te mogen delen voelde ik dat ik een plek in de wereld had. Daarom vind ik het zo belangrijk dat kinderen de weg weten te vinden naar een pianodocent op de hoek en ouderen het gevoel hebben dat ze ‘nog steeds mee mogen doen’ wanneer zij leren schilderen. Talent is te ontwikkelen, ongeacht je leeftijd, en in te zetten, ongeacht je achtergrond. Cultuur is de taal van ons hart. Met #cultuurdichtbij geloof ik dat de wereld een beetje beter wordt.

In 2020, zes jaar na mijn eerste gesprek met de cultuurscout, mocht ik zelf cultuurregisseur worden. Ik werk met heel veel plezier in Kralingen-Crooswijk. Er zijn best wat uitdagingen, maar niets te groot om aan te gaan. Ik gun het iedereen om cultuur te ervaren zoals bij hen past, mee te doen en zichzelf te ontwikkelen.

Wil jij je talent inzetten voor je omgeving? Laten we samen kijken hoe dat het beste kan. 

Artikelen door Helena

toon meer resultaten