Help! Ik moet cultureel ondernemen

door Manon Bastiaans
op 25 augustus 2020

Welke rechtsvorm past daarbij? Je kunt kiezen voor een BV, een NV, een eenmanszaak, een Vennootschap onder firma of misschien past een stichting wel beter bij jou. Waar let je op bij je keuze voor een rechtsvorm? 

Soms is het voor een initiatief belangrijk dat je je organiseert. Een subsidieverstrekker vereist dit voor een financiële bijdrage of misschien wil je juist zelf een bedrijf starten. Het kiezen van een rechtsvorm is daarbij de eerste stap.

Stap 1: Samen of alleen?
De makkelijkste manier om de opties te verkleinen, is om te bedenken met hoeveel mensen je de organisatie opstart. Ben je alleen, dan kies je voor een eenmanszaak of een Besloten Vennootschap (BV). Wil je bijvoorbeeld werken met investeerders? Dan is een eenmanszaak geen optie meer, maar moet je kijken naar een BV of een NV.

Wil je samen met iemand anders het bedrijf beginnen, dan heb je meer mogelijkheden; een Vennootschap Onder Firma (VOF), een Besloten Vennootschap (BV), een Naamloze Vennootschap (NV), een stichting of vereniging. Het verschil tussen deze rechtsvormen, heeft onder anderen te maken met de aansprakelijkheid.

Stap 2: Wie is aansprakelijk?
Het is verstandig om goed na te denken over de risico’s die jij loopt met je onderneming. Denk aan een product dat niet geleverd wordt, waardoor je in de financiële problemen kan komen. Lukt het om dit risico op te vangen door het afsluiten van verzekeringen of contracten? Of blijft het gevaar te groot? Dat zijn zaken die belangrijk zijn bij het kiezen van een rechts- of een natuurlijk persoon.

Een natuurlijk persoon betekent dat een écht persoon aansprakelijk is voor eventuele de schulden die het bedrijf heeft. Wanneer je schulden maakt die niet door het bedrijf betaald kunnen worden, kan je auto of huis verkocht worden om deze te betalen. Een eenmanszaak en een VOF zijn voorbeelden van een natuurlijk persoon. Als je bedrijf een rechtspersoon is, betekent het dat je niet zelf aansprakelijk bent maar het bedrijf, mocht je in de schulden komen. Mits er sprake is van opzettelijk verkeerd handelen. Dan kan men in alle vormen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Bij een BV, NV, vereniging en stichting hebben we het over een rechtspersoon.

Stap 3: Fiscale overwegingen
Waarom zou je dan toch zelf aansprakelijk willen zijn? Inderdaad, het nadeel van een eenmanszaak of VOF is dat je vermogen niet gescheiden is, jouw zaak ben jij. Toch is het soms financieel gezien slimmer om te beginnen als eenmanszaak. Waarom? Dan heb je een aantal belastingvoordelen, die andere rechtsvormen niet hebben. Dit zijn de zelfstandige aftrek, mkb winstvrijstelling en de startersaftrek. Bij de meeste startende bedrijven is het gebruikelijk om te beginnen als eenmanszaak en over te stappen naar een BV zodra het bedrijf groeit.

Stap 4: Winst of geen winst?
De meerderheid van de bovengenoemde rechtsvormen hebben één ding gemeen; het doel om winst te maken. De rechtsvormen waarbij winst maken niet het doel is, zijn stichtingen en verenigingen. Je mag wel winst maken, maar dat moet wel besteed worden aan een maatschappelijk of sociaal doel. Een belangrijk verschil tussen deze twee vormen, is de manier waarop ze geld ontvangen. Bij een vereniging is dit door middel van leden die contributie betalen. Een stichting ontvangt geld in de vorm van schenkingen. Beiden vormen zijn een rechtspersoon, dus jij als oprichter bent niet aansprakelijk.

Op een rij

Verder lezen
Het is belangrijk om goed over je keus na te denken. Kijk voor een overzicht van alle rechtsvormen op de site van de Kamer van Koophandel of op www.ikgastarten.nl. Verder geeft het handboek ondernemen van de Belastingdienst een goede uitleg. In deze brochure worden alle voor en nadelen per rechtsvorm tegen elkaar afgewogen. Weet je nog steeds niet zeker welke rechtsvorm bij je past? Vraag dan advies bij een notaris. En bedenk dat een rechtsvorm op een later moment altijd nog gewijzigd kan worden.

Overzicht rechtsvormen

Eenmanszaak

De startende ondernemer en de zzp’er beginnen vaak als eenmanszaak. Ook als je verwacht personeel te gaan inhuren kun je kiezen voor een eenmanszaak.

Maatschap

In een maatschap werken twee of meerdere personen samen. Iedere deelnemer brengt iets in, geld, goederen of arbeid. De winst wordt verdeeld onder de ‘maten’. Daarbij is iedere maat aansprakelijk voor gelijke delen.

Vennootschap Onder Firma (VOF)

Een VOF is in eigendom van meerdere personen, genaamd ‘Vennoten’. De winstverdeling en bevoegdheden leg je wel samen vast. Voor het oprichten van een VOF is alleen een inschrijving in het handelsregister nodig.

Besloten vennootschap (BV)

Een BV kan je alleen starten of met meerderen. Bij een BV wordt het kapitaal in aandelen verdeeld en de risico’s van hoofdelijke aansprakelijkheid worden beperkt. Tegenwoordig is er geen financiële inleg meer nodig en kun je zelfs een Flex BV oprichten.

Naamloze Vennootschap (NV) en Commanditaire Vennootschap (CV)

Ook bij een NV wordt het kapitaal in aandelen verdeeld, maar bij een NV is een minimale kapitale inleg van 45.000 euro vereist.

Vereniging

Een vereniging is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen met een gemeenschappelijk doel. Er mag winst gemaakt worden maar de opbrengsten moeten ten goede komen aan het gemeenschappelijke doel. Bij verenigingen kan onderscheid gemaakt worden tussen verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid en met volledige rechtsbevoegdheid.

Stichting

Een stichting wordt opgericht om een bepaald ideaal te verwezenlijken. Een stichting mag winst maken, maar deze gaat wel ten goede aan het ideële of een sociaal cultureel doel.

Coöperatie

Een coöperatie is een steeds populairdere rechtsvorm en is soort bijzondere vereniging. Er zijn drie soorten; bedrijfs-, consumenten en producten/ diensten coöperatie. Het wordt minimaal opgezet door twee personen bij de notaris.

Meer veelgestelde vragen
Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!