Geef cultuur in je wijk een boost!

door Sylvia van Aartsen
op 03 februari 2022

Heb jij een prachtig plan om het culturele leven in jouw buurt nog dit voorjaar een boost te geven? Dan is deze oproep bestemd voor jou! Cultuur Concreet steunt plannen voor het herstel van cultuur in de wijk met een financiële bijdrage van maximaal €10.000. 

Naast financiële steun bieden we persoonlijke coaching voor praktische en/of morele ondersteuning. Net wat jij nodig hebt om sterker uit deze crisis te komen.

De veerkracht bij lokale culturele initiatiefnemers is enorm. Ondanks alle beperkende maatregelen gebeurt er in de wijken van Rotterdam nog van alles op het gebied van kunst en cultuur. Wel zien we dat ook de lokale cultuurnetwerken het zwaar hebben. Zeker in de wijken waar de culturele infrastructuur al kwetsbaar was. Daarom heeft Cultuur Concreet steeds gepleit voor coronasteun voor lokale cultuur. Inmiddels heeft de gemeente Rotterdam €290.000 budget voor de wijken vrijgemaakt om het culturele leven een extra boost te geven; om de energie weer terug te brengen door cultuur, ontmoeting en samenwerking.

Voor goede plannen is een bijdrage van maximaal €10.000 beschikbaar, maar wat is nou een goed plan?

  • Jouw plan gaat over cultuur;
  • De aanleiding voor jouw plan heeft te maken met (de gevolgen van) de coronacrisis;
  • Jouw plan geeft een boost aan het lokale culturele leven en zorgt voor ontmoetingen tussen bewoners;
  • Je werkt samen met andere makers en/of (culturele) partners uit de wijk;
  • Jouw plan is nieuw, er is een bijzondere nieuwe samenwerking, het is op de plank blijven liggen of er sprake van een nieuwe draai.
  • Jouw plan sluit aan bij de wensen en behoefte van de bewoners.
  • Jouw plan heeft een duurzaam effect op de buurt.

Ook letten we bij de selectie op de spreiding door de stad en een mix van doelgroepen, disciplines, voorstellingen en workshops. De plannen die het best scoren op de bovenstaande punten en aan de voorwaarden kunnen voldoen, ontvangen van Cultuur Concreet een bijdrage.

Iedere Cultuur Boost deelnemer krijgt ook een persoonlijke coach. Voor praktische en/of morele ondersteuning. Waarop wil jij gecoacht worden?

Voorwaarden

Om kans te maken op een bijdrage moet jouw plan aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Jouw plan moet vóór 22 juni kunnen worden uitgevoerd;
  • Jouw plan houdt rekening met mogelijke coronamaatregelen zoals 1,5 meter afstand, programmeren op een buitenlocatie, afhekken, zitplaatsen en/of je hebt een goed ‘plan B’;
  • Je werkt actief mee aan het Cultuur Concreet publieksonderzoek;
  • Je doet actief mee aan de Cultuur Boost Coaching;
  • Je ontvangt voor jouw plan geen bijdrage Lokale culturele programmering.

Als je een financiële bijdrage van Cultuur Concreet ontvangt, ga je ook akkoord met onze algemene voorwaarden.

Aanvragen

Gebruik onderstaande formulieren en dien jouw plan uiterlijk 23 februari in via info@cultuurconcreet.nl met als onderwerp ‘Cultuur Boost’. Houd jouw plan kort maar krachtig. Gebruik daarom voor jouw aanvraag ons format projectplan van drie A4tjes en deze standaard begroting. Uiterlijk 10 maart hoor je of jouw plan in aanmerking komt voor een bijdrage. Daarna kun je direct aan de slag, want jouw plan moet dit voorjaar – vóór 22 juni – zijn uitgevoerd.

Cultuur Concreet x Cultuur Boost

Cultuur Concreet is er voor kunst en cultuur in de wijken van Rotterdam. Met cultuurregisseurs in de gebieden van de stad stimuleren we Rotterdammers om grote en kleine plannen daar waar te maken. Per jaar ondersteunen we ongeveer duizend culturele initiatieven, die nauw aansluiten bij de behoefte van de bewoners. Daarnaast adviseren we - gevraagd en ongevraagd - instellingen en beleidsmakers over ‘hyperlokale’ cultuur. Cultuur Boost is onderdeel van het Rotterdam Wijken Programma ‘Maak Mee In Je Wijk’, waarin Cultuur Concreet samen met O. festival en SKVR, gesteund door Gemeente Rotterdam, een boost geeft aan het lokale culturele leven tijdens en na corona.

Vond je dit artikel nuttig? Ja / Nee
Dank voor je reactie. Kunnen we dit artikel nog verbeteren?
Dank voor je reactie. Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Vragen?

Kom je er niet uit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? We helpen je graag!